
... delikatny bigosik z młodej kapusty na maśle z domowym chlebem wieloziarnistym!
Przepraszam za opóźnione reakcje blogowe, ale asystuję przy remoncie i malowaniu pracowni, już nadrabiam.
Niejednokrotnie się odgrażałam, że zamieszczę przepis chlebowy na zakwasie, czas już najwyższy, ponieważ nowalijkowe zupy i bigosy z młodzizny aż się proszą o kromeczkę własnego razowca lub białasa / bez skojarzeń rasistowskich/. Do tej pory trudno było mi wysyłać każdemu zakwas w słoiku, zwłaszcza latem, kiedy leżąc z gorącym magazynie lub samochodzie listonosza może eksplodować z hukiem; przyszedł ten szczęśliwy moment, że mogę Wam polecić stronki z przepisami na chów własnego burego cudu. Oczywiście pamiętam o Lelevinie i jeśli nic mi nie przeszkodzi, to w następnym tygodniu wyślę bombę, o czym powiadomię.
Zatem proszę zanotować i wkleić do paska URL:
http://www.chleb.info.pl/index.php?id=22
Zatem jeśli macie już zakwas - bierzemy się do robienia chleba. To znaczy do prób robienia chleba. Mój wyszedł może za 10 razem ;)
A teraz kilka uwag - ilość wody jest orientacyjna i zależy od rodzaju mąki i dodatków, które ją pochłaniają, jak suszone owoce, płatki owsiane itp.

Najlepiej pozwolić mu rosnąć już w foremce docelowej, w której będzie wypiekany. Filozofia chlebowa mówi - lepiej nie dodać niż przesadzić - na początku oszczędnie z dodatkami.
W wysokiej misce wymieszać drewnianą łyżką:
1 kg mąki pszennej typ 500 (zapomnijcie o gotowych mąkach "samorosnących"!)
pół szklanki mąki żytniej graham (pełnoziarnistej) - obowiązkowo! ona działa jak biedronkowy Tiger na ciasto, przyspiesza reakcje i karmi bakterie chlebowe,
zakwasdwie łyżeczki solipo pół szklanki lekko zmielonego sezamu, siemienia lnianego, płatków owsianych pół litra ciepłej, przegotowanej wody i dwie awaryjne szklanki wody gazowanejPo wymieszaniu masa stawiać ma mocny opór.
UWAGA! Teraz należy odjąć porcję surowego chleba do osobnego słoiczka, sypnąć mu na pocieszenie łychę żytniej pełnoziarnistej i zamieszać, nie zamykać szczelnie, podwoi objętość, więc ostrożnie z wolnym miejscem w słoiku. Ostawić w ciemne, ciepłe i bezzwierzęce miejsce.
Surową masę wlać do wysokiej i wąskiej formy pamiętając, że chleb podwoi objętość po 12 godzinach rośnięcia.
Niestety, musimy teraz poczekać od 9 do 12 godzin, nic straconego jednak - wszystko co cenne, każe na siebie czekać ;D
Ja wlewam ciasto od razu do formy z maszynki do chleba. Jeśli taką macie - po wyrośnięciu ustawiamy funkcję
basic, czyli bez bajerów. Uwaga - niech Was nie kusi wrzucenie składników do maszyny i nastawienie na tryb mieszania i szybkiego wypieku, to nie to pieczywo.
W zwykłym piekarniku proszę ustawić 160 stopni i piec przez godzinę i piętnaście minut, po czym zostawić w nim do ostygnięcia, dwa - trzy razy zwilżając powierzchnię chleba wodą.
W maszynce chlebowej, przynajmniej tej mojej, potrzebne są aż dwa cykle wypieku, czyli dwie godziny.

Smacznego!
a tytułowy bigosik zachował się jak usypywana przez mnichów buddyjskich piaskowa mandala - zniknął jak wiatr, zanim zrobiłam zdjęcie....
ps. słoik z zakwasem po 12 godzinach lekko przykrywamy wieczkiem i przechowujemy w lodówce, optymalnie do dwóch tygodni. na podanej powyżej stronce przeczytajcie o tzw "dokarmianiu zakwasu", bardzo ważne. To żyjąca masa ;D